ALL ROUND ZAKENKANTOOR E.T.
Burgerlijke aansprakelijkheid
De burgerlijke aansprakelijkheid wordt als volgt omschreven : Diegene door wiens fout of nalatigheid schade wordt veroorzaakt aan iemand anders, is verplicht de opgelopen schade te herstellen of te vergoeden. De schadelijder dient, voor hij kan overgaan tot een schadeclaim, een aantal zaken te bewijzen. Deze bewijsvoering is drieledig :
- Er moet bewezen worden dat de persoon die geacht wordt verantwoordelijk/aansprakelijk te zijn voor de schade, wel degelijk deze schade heeft veroorzaakt.
- De schadelijder moet de schade ,hetzij materieel dan wel lichamelijk, kunnen bewijzen.
- Het verband tussen de twee eerste zaken moet bewezen worden : De schade moet aantoonbaar voortkomen uit de gemaakte fout of nalatigheid.
Men onderscheid diverse verzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid. (B.A.). Enkel hiervan zijn : B.A. : Zelfstandigen. B.A. : Ondernemingen. B.A. : Familiale ( Privé leven). B.A. : Uitbatingen / specifiek gericht naar het uitgeoefend beroep. B.A. : Auto B.A. : Brand Voor particulieren zijn het vooral de burgerlijke aansprakelijkheid familiale, brand en auto die van belang zijn. Uiteraard aangevuld met de onmisbare rechtsbijstand verzekering. De familiale verzekering / privé leven is GEEN verplichte verzekering. De brandverzekering als huurder is GEEN verplichte verzekering, tenzij deze contractueel is vastgelegd in het huurcontract.
De autoverzekering
De autoverzekering daarentegen is één van de zeldzame WETTELIJK verplichte verzekeringen voor particulieren. Iedere wagen die zich op de openbare bevindt is dus wettelijk verplicht een B.A. overeenkomst te hebben onderschreven bij een verzekeringsmaatschappij. Als bewijs overhandigd de verzekeringsmaatschappij de particulier een GROENE kaart. Deze groene kaart is een boorddocument die je steeds bij moet hebben als je met het voertuig rijdt. Het rijden zonder dit officieel wettelijk boorddocument wordt strafrechtelijk vervolgd door de bevoegde autoriteiten. Deze verzekering vergoed de schade die werd veroorzaakt door het verzekerd voertuig. De speciale voorwaarden werden vastgelegd in de wet van 1989 en wordt steeds vernoemd in het standaard contract dat bij elke verzekeringsmaatschappij dan ook identiek is. Elke verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kan men aanvullen met bijkomend opties : Contacteer hiervoor het kantoor waar je verzekerd bent.
De brandverzekering:
Een brandverzekering is een verzekering die een object verzekert tegen bepaalde directe of indirecte schade ten gevolge van brand. Een brandverzekering is wettelijk niet verplicht. Maar een brandverzekering afsluiten is een zeer verstandige zaak. Niet alleen de onkosten dat een brand met zich meebrengt, kunt u ook terecht bij uw verzekeraar voor bijstand bij noodgevallen. Ook kunt u op de hulp rekenen bij het herstellen van de schade. Bij het aangaan van een hypothecair krediet zal de kredietverstrekkers steeds een brandverzekeringspolis eisen. Uw woning dient immers als onderpand. Bij het niet terugbetalen van het krediet wordt de bank eigenaar van het pand. Bij brand of natuurramp wordt de schade aan uw woning vergoed en normaal ook hersteld. Wij beperken ons hier met het weergeven van de noodzakelijk info inzake brandverzekering. Verdere info wordt graag door het kantoor verschaft. Voor al uw vragen omtrent de brandverzekering maakt u handig gebruik van het contactformulier, evenals het aanvragen van een offerte op maat. De hoofdwaarborgen in de standaard brandverzekeringspolis : Brand en aanverwante basisgevaren / elektriciteit /ontploffing / impact …. Arbeidsconflicten en aanslagen ( verplicht op te nemen in de polis )
- Natuurrampen ( verplicht op te nemen in de polis )
- Storm en hagel, sneeuw en ijsdruk ( verplicht op te nemen in de polis )
- Waterschade
- Glasbreuk
- Aansprakelijkheid gebouw
- Diefstal (optie)
- Onroerende beschadigingen
- Ontdooiing
- Burgerlijke aansprakelijkheid
- Verhaal van derde
- Onrechtstreekse verliezen (optie
Bijkomende waarborgen :
- Brand en blussingskosten
- Redding en behoudskosten
- Opruimingskosten en afbraakkosten
- Kosten voor heraanleg tuin
- Opzoekingskosten voor lekken
Waarborg uitbreidingen :
- Expertisekosten
- Huisvestingskosten
- Onbruikbaarheid van onroerende goederen
- Medische kosten na brand
- Bijstand na schade
- Verhaal van huurder of gebruiker
- Service inzake herstelling
- Breuk van sanitaire toestellen
- Tijdelijk huren van pand
- Studentenkamer (huurrisico en inhoud)
- Tijdelijke verplaatsing van de inhoud
- Schade aan grafzerken
Contacteer uw verzekeringsmaatschappij of laat u grondige inlichten wat betreft de inhoud van de waarborgen in de brandpolis. Deze kan verschillen van maatschappij tot maatschappij. Sommige waarborguitbreidingen worden slechts door enkele maatschappijen aangeboden. Hoe verzekeren ? Huurder : Via de betaalde huur. Dwz : huur x 12 maanden x 20 jaar. Via de oppervlakte van het gehuurde goed. Via de aantal plaatsen van het gehuurde goed Via het te verzekeren bedrag die in het contract vermeld wordt. Eigenaar : Volgens de geschatte waarde van het pand. Ook voor eigenaars is deze verzekering niet verplicht, doch aan te raden. Appartementen worden in een blokpolis verzekerd. Eigenaar dient dus geen aparte brandverzekering af te sluiten voor zijn appartement. Het dekt ook de schade die u aan uw buren zou toebrengen. Bijvoorbeeld een brand die zou overslaan naar uw buren… Inhoud / Inboedel Is een optionele waarborg. Deze kan men verzekeren via : Een bedrag per voorwerp Op eerste risico Een vooropgesteld kapitaal Via raster van de desbetreffende maatschappij Tip : Vergeet niet bij uw brandverzekeringspolis een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Hetzij via een aparte polis of in het pakket van de brandverzekeringspolis. Voor meer inlichtingen of een offerte contacteer ons vrijblijvend !
De rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandsverzekering is er om de belangen van de klant te behartigen wanneer een gebeurtenis aanleiding heeft gegeven tot een situatie waardoor hij schade heeft geleden of schade heeft veroorzaakt. De rechtsbijstandsverzekering is er in de eerste instantie om de klant te informeren en biedt hem een financiële bescherming. De geleden schade wordt niet vergoed door de rechtsbijstandsverzekering. Hiervoor kan de klant terugvallen op zijn andere verzekeringen zoals : autoverzekering, brandverzekering, familiale verzekering. Ook een opgelopen boete wordt niet door de rechtsbijstandverzekering vergoed. Als blijkt dat de klant bij het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering al op de hoogte was van belangrijke informatie die aanleiding zou zijn in een latere fase om aanspraak te maken op de verzekering, dan zal de rechtsbijstandsverzekering niet in werking treden. Normaliter is er geen franchise. Vaak wordt er echter een minimumbedrag vooropgesteld alvorens de rechtsbijstand effectief in werking kan treden. Advocaatkosten worden soms begrensd. Klant informeert zich vooraf of dit in zijn polis het geval is. Dit om voor geen onaangename verrassingen komen te staan. Zeer belangrijk ! Als verzekeringsnemer heeft de klant de verplichting om de rechtsbijstandsverzekeraar : *Alle gegevens mee te delen die van invloed kunnen zijn op de beoordeling van het risico. *Meteen in te lichten zodra een gebeurtenis zich voordoet die aanleiding kan geven tot dekking. *Meteen op de hoogte ter stellen als er zich stimulerende omstandigheden kunnen voordoen die de kans op conflict doen verhogen.
De rechtsbijstandsverzekering als aanvullende verzekering.
Hier wordt de rechtsbijstandverzekering afgesloten als aanvullende verzekering bij een hoofdverzekering.
Bijvoorbeeld : bij een wagenverzekering. Bijgevolg kan de klant de rechtsbijstandsverzekering enkel aanspreken wanneer de gebeurtenis , waardoor het geschil ontstaat, samenhangt met de hoofdverzekering. Bijvoorbeeld : klant kan rechtsbijstandsverzekering aanspreken naar aanleiding van een snelheidsovertreding. Hier is de rechtsbijstand dus een aanvullende verzekering.
De klant kan ook een rechtsbijstandsverzekering afsluiten los van de hoofdverzekeringspolis, verwijzend naar deze polis. Dit al dan niet bij een andere verzekeringsmaatschappij. Deze hoeft zich niet enkel te beperken tot de hoofdverzekering. Deze alleenstaande rechtsbijstand kan dus veel uitgebreider zijn dan de aanvullende rechtsbijstand, indien deze uitbreiding door de klant werd onderschreven. Diverse toepassingsgebieden in verband met de rechtsbijstandsverzekering. Bepaal vooraf waarom je een rechtsbijstandspolis wil afsluiten of vraag info aan je makelaar. Bepaalde maatschappijen bieden diverse modules aan. Bv : conflict met verzekeraars, arbeidsrecht, sociaal recht, tuchtprocedure sport, inbreuk op de privacy, schade aan onroerend goed…
Deze zeer zinvolle verzekering is echter geen verplichte verzekering. MAAR : Beeld je in en stel :
- Klant wordt vervolgd omdat hij te snel reed.
- Klant zijn huis wordt beschadigd door derde en klant wilt graag een schadevergoeding.
- Klant wordt ontslagen wegens grove fout en klant meent dat dit ten onrechte is,…
Hoe lost klant dit op ? Hoe pakt klant het aan om een schadevergoeding te verkrijgen ? Hoe gaat klant zijn gelijk afdwingen ? Dankzij een rechtsbijstandsverzekering kan de klant in de eerste plaats al vrijblijvend informatie inwinnen. Stel dat er verdere stappen dienen ondernomen te worden dan kan de verzekeraar de klant verder begeleiden en de belangen van de klant verdedigen en behartigen in het bekomen van een minnelijke schikking of om toegang te krijgen tot het gerecht en de verdere gerechtelijke stappen. Bovendien geniet de klant van financiële bescherming. Indien de klant een rechtsbijstand heeft bij dezelfde verzekeraar als zijn wagenpolis, weet dan dat de Wet enkele veiligheidsmaatregelen heeft ingebouwd zodat de klant zijn belangen altijd correct behartigd zouden worden :
- De verzekeraar moet de opvolging van de rechtsbijstand aan een andere medewerker toe vertrouwen dan hij/zij die het schadegeval opvolgt OF
- Klant zijn polis moet vermelden dat hij beroep kan doen op een advocaat van eigen keuze, zodra hij aanspraak maakt op rechtsbijstand.
Er zijn 3 wachttijden van toepassing :
- 3 maand in geval van algemene contracten en huurrechtsbijstand
- 12 maand indien het handelt over testamentrecht, administratief, fiscaal, erf- en schenkingsrecht
- 24 maand wanneer het personen- en familierecht betreft.
Dient bij aangetekend schrijven 3 maand vóór vervaldag opgezegd te worden. Bij premieverhoging op vervaldag kan deze onmiddellijk worden opgezegd.. Bij twijfel vraag raad aan je makelaar. DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERING ONMISBAAR IN UW VERZEKERINGSPAKKET !! Voor meer inlichtingen of een offerte contacteer ons vrijblijvend !